Cara Memulakan Perniagaan Hookah Lounge

Bar shisha, juga dikenali sebagai lounge hookah, telah meletup popularitinya pada tahun-tahun kebelakangan ini sebagai alternatif yang santai untuk pemandangan bar biasa. Walaupun persekitaran sejuk di bar hookah, permulaan salah satu anda sendiri bukan urusan malas.

Jika anda mempunyai pemacu untuk mewujudkan suasana yang sejuk dan santai untuk perokok shisha tempatan anda, melancarkan ruang makan hookah mungkin pengembaraan keusahawanan yang sempurna untuk anda. Inilah cara untuk melakukannya.

Kumpulkan Pembiayaan

Kos permulaan untuk bar shisha berbeza-beza bergantung pada saiz perniagaan, kadar sewa dan peraturan permit di kawasan anda, tetapi perbelanjaan beberapa hampir sama untuk ruang makan hookah. Berikut adalah contoh perbelanjaan yang boleh anda harapkan:

Bekalan pejabat: $ 500
Inventori termasuk cerut, minuman beralkohol dan tidak beralkohol, hookah dan pelbagai jenis shisha dan tembakau: $ 16,000
Kaunter dan peralatan penyewaan: $ 12,500
Peralatan kedai termasuk daftar tunai, pengudaraan dan papan tanda: $ 13,750
Perabot dan elektronik: $ 4,000
Penciptaan laman web: $ 600
Promosi pemasaran: $ 3,580
Sudah tentu, perbelanjaan ini akan lebih rendah sekiranya anda tidak bercadang untuk menyampaikan alkohol di bar anda atau jika anda mempunyai cara yang lebih murah untuk mendapatkan perabot dan peralatan servis.

Anda perlu menambah ke senarai itu beberapa perbelanjaan yang berbeza bergantung kepada undang-undang pekerjaan, kadar sewa dan peraturan permit:

Perbelanjaan undang-undang untuk lesen dan permit
Yuran pendaftaran perniagaan
Insurans
Perisian perakaunan atau kontrak dengan perniagaan gaji pihak ketiga
Kos operasi termasuk bil dan gaji pekerja
Jika anda membuka lounge hookah di kawasan mahal seperti Los Angeles, anda mungkin perlu membelanjakan $ 250,000 dalam kos permulaan untuk beberapa bulan pertama perniagaan anda. Di kawasan sewa rendah, ia mungkin kurang.

Melindungi dana ini melalui penjimatan dan pinjaman, dan pastikan anda mendapat geran perniagaan permulaan juga.

Dapatkan Permit Anda dalam Perintah

Undang-undang merokok berbeza-beza mengikut negeri, daerah dan bandar, jadi kerja rumah anda mengenai undang-undang larangan merokok yang mungkin dikenakan untuk perniagaan anda, kerana ia boleh melarang merokok di beberapa jenis tempat awam.

Peluang adalah, di mana sahaja perniagaan anda berada, anda perlu mendapatkan lesen untuk menjual tembakau. Masuk dengan undang-undang di bandar, daerah dan negeri anda untuk melihat bagaimana anda dijangka mendapatkan lesen tembakau anda. Sebaik sahaja anda memilikinya, anda perlu memaparkannya di tempat anda dan memperbaharuinya setiap tahun. Walaupun shisha tradisional mengandungi tembakau, shisha herba tidak, yang beberapa lounge digunakan untuk memajukan undang-undang tempatan yang menyekat penjualan tembakau.

Jika anda bercadang untuk menjual alkohol di bar shisha anda, anda perlu mendapatkan permit yang diperlukan untuk melakukannya. Keperluan dan ketersediaan permit ini berbeza-beza di daerah dan kota. Banyak minuman lounge hookah memilih untuk minum teh bukan alkohol, kerana ia adalah pilihan minuman yang lebih murah dengan kurang pita merah dan sekatan umur yang lebih sedikit untuk pelanggan.

Bina Kakitangan Anda

Shisha adalah sedikit seni. Sesetengah orang membina palet untuknya seperti biasa untuk makan malam dan bir kerajinan. Apabila anda dapat mengupah beberapa pekerja, pastikan mereka mahir dalam menyediakan shisha dan mereka akrab dengan budaya di belakangnya.

Lounge anda juga akan menarik para pelanggan yang benar-benar baru untuk shisha, jadi kakitangan anda harus dapat memaklumkan dan membantu mereka dalam cara yang baik dan sabar. Pastikan mereka cepat dan kemahiran khidmat pelanggan mereka menjadi lebih baik untuk membuat pelanggan anda berasa selesa dan memastikan mereka kembali.

Tetapkan Harga Anda

Kemungkinannya, anda bukan orang pertama di kawasan anda untuk membuka lounge hookah, dan itulah OK – persaingan dan pelbagai pilihan penting bagi mana-mana industri. Bagaimanapun, anda perlu menetapkan harga yang bersaing dengan orang-orang di bar shisha berdekatan, terutamanya kerana bar anda adalah pendatang baru.

Lounge Hookah biasanya mengenakan bayaran untuk sesi sama ada sebelum ia bermula atau selepas selesai, dan harga setiap mangkuk ditetapkan berdasarkan berapa banyak shisha yang dapat ditahan. Mangkuk besar membakar lebih lama, contohnya, yang menghasilkan harga yang lebih tinggi.

Jika lounge anda mempunyai kekayaan yang baik untuk menjadi kegemaran tempatan, anda mungkin dapat menggerakkan harga anda sedikit sejak perokok shisha sering membayar banyak untuk merokok hookah di tempat kegemaran mereka – dan mereka membawa rakan-rakan mereka.

Pasar Perniagaan Anda

Setiap perniagaan baru memerlukan sepakan kecil di seluar untuk mendapatkan namanya di luar sana, tapi mujurlah, masyarakat shisha terus mengenali perniagaan hookah baru, dan anda akan mempunyai kekuatan kata-mulut di sebelah anda.

Namun, pertimbangkan untuk mengambil iklan dalam kertas tempatan atau menaja beberapa iklan di Facebook untuk membantu membina jenama perniagaan anda. Lagipun, penjenamaan adalah kunci untuk bar hookah – perokok shisha datang untuk keperibadian dan suasana tempat seperti shisha itu sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *