Cara Penyediaan Paip Shisha Anda

1. Menyediakan paip anda

Pastikan paip anda bersih dan kering sebelum menggunakannya. Mulailah dengan mengisi asas kaca dengan air supaya kira-kira 1 inci tiub logam terendam di bawah garisan air. Kawasan yang ditinggalkan di atas adalah di mana asap akan bercampur dengan udara dan lebih sejuk. Terlalu banyak air menjadikannya sukar untuk menghisap asap melalui dan meninggalkan sedikit ruang untuk asap untuk dicampur dengan udara yang mengakibatkan asap yang lebih kuat.

Lampirkan Paip (Batang) ke atas pangkalan botol air, letakkan grommet hos getah di dalam lubang kemudian pasangkan hos ke paip seperti ditunjukkan pada gambar di bawah:

2. Menyediakan molasses

Jika anda baru menggunakan paip Shisha, mulailah dengan mencuba sedikit Molasses terlebih dahulu untuk mempraktikkannya dengan betul. Letakkan Molasses ke dalam mangkuk tanah liat. Kami mengesyorkan kira-kira 8g Molasses setiap asap. Pecahkan Molasses daripada meletakkannya untuk memastikan molasses tidak dipadatkan sebaliknya udara tidak akan melalui dan akan menjadikan asap kuat dan memberi rasa dibakar (lihat imej di bawah).

Petunjuk: Menggunakan tongkat koktail, cuba buat lubang ukuran pensil di tengah supaya anda dapat melihat lubang pusat di dasar. Ini akan membolehkan aliran udara yang lebih baik dan pengalaman merokok yang lebih baik.

Molasses dalam Bowl

Letakkan dulang arang logam pada paip, grommet getah di dalam mangkuk tanah liat kemudian akhirnya mangkuk tanah liat ke paip untuk memastikan meterai ketat udara (lihat gambar rajah di bawah).

Clay Bowl

Ambil sekeping kecil aluminium foil, cukup besar untuk menutup pembukaan mangkuk. Balut foil ke atas supaya permukaannya ketat. Gunakan tusuk gigi untuk menumbuk lubang 5-6 dalam foil. Anda mungkin mahu menghisap sekeping mulut untuk melihat apakah aliran udara yang cukup melalui paip. Sekiranya usaha untuk menarik udara, anda mungkin ingin membuat lebih banyak lubang atau memastikan tembakau tidak terlalu kemas. Cuba buat salah satu lubang itu masuk ke salah satu lubang di dalam mangkuk.

Petua: Hancurkan ke dalam mulut mulut untuk membersihkan setiap molase yang boleh menutupi lubang pusat.

Lubang di Foil

3. Lampu arang

Sekiranya anda menggunakan sendiri Menukar arang (cth. Swift Lights) kemudian menyalakan arang dan tunggu kira-kira 1 minit selepas ia berhenti berkilau sebelum meletakkannya di atas kerajang dengan menggunakan penyepit yang disediakan. Sekiranya anda menggunakan Arang Asli, ringankannya di tempat yang selamat (seperti periuk anda) dan tunggu sehingga ia bercahaya sebelum meletakkannya di atas kerajang. SILA AMBIL PERHATIAN: Jika anda meletakkan arang pada foil terlalu awal, anda akan merokok asap arang sebelum anda mendapat apa-apa rasa.

Petunjuk: Cobalah letakkan arang di luar mangkuk dan bekerjasama di sekitar tepi mangkuk. Pusat mangkuk harus menjadi tempat terakhir arang anda diletakkan.

Sekiranya anda mempunyai WIndcover, gunakannya untuk mengelakkan arang jatuh jika seseorang mengetuk paip anda. Perlindungan angin juga mengekalkan arang dengan mengekalkan haba dari melarikan diri. (Lihat imej di bawah).

Batu arang pada Kerajang

Tahniah, paip Shisha anda sekarang sudah bersedia untuk merokok! Menyedut hos (dengan hujung mulut di hujung hos jika perlu) untuk menarik asap. kami menasihatkan supaya menghisap perlahan-lahan untuk memulakannya dengan demikian molasses memanaskan dengan perlahan, menghisap terlalu keras akan mengakibatkan pembakaran molases atas yang akan mencemari selebihnya jika dengan rasa hangus. Lukisan lembut yang panjang akan membantu melepasi haba melalui tembakau.

Akhirnya, tambahkan beberapa kawan dan nikmati!

Tip Keselamatan

Sentiasa gunakan tong atau alat lain yang sesuai apabila mengendalikan arang panas

Pastikan arang yang anda gunakan tidak kasar sebelum menyalakannya atau anda akan menghadapi masalah memindahkannya dari kuali arang ke paip.

Cahaya arang di luar atau di dapur. Sekiranya merokok di dalam rumah, ini akan menghalang bilik merokok anda daripada mengisi asap arang yang tidak diingini. Ini juga akan melindungi permaidani anda dalam keadaan tidak mungkin apabila beberapa bunga api jatuh ke permaidani.

Pastikan paip hookah stabil sebelum meletakkan arang. Adalah idea yang baik untuk meletakkan paip pada permukaan rata yang keras seperti jubin besar yang boleh didapati dari mana-mana gedung DIY. Jika anda mempunyai karpet yang mahal, anda mungkin ingin meletakkan kepingan kapas tebal di sekitar kawasan merokok sekiranya anda mengetuk paip.

Gunakan penutup angin yang besar untuk mengelakkan arang jatuh jika anda digunakan untuk menggunakan sejumlah besar tembakau atau bulat arang semula jadi.

Nak beli barang shisha…layarilah di tokeishisha.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *